Gdy nadchodzi jesień…

Gdy wielkimi krokami nadchodzi jesień, a dni stają się coraz krótsze i zimniejsze, wiele osób boi się o swój stan zdrowia. Oczywiste jest to, że jesienią i zimą dużo łatwiej o przeziębienie i grypę. Tyczy się to przede wszystkim osób mających obniżoną odporność, które posiadają szczególną skłonność do częstych infekcji. Choć powody niskiej odporności są różnorakie, możemy spróbować zaradzić temu w bezpieczny i naturalny sposób.

Osobom często zapadającym na przeziębienia niewątpliwie pomoże całkowita zmiana diety oraz wprowadzenie do niej produktów ,które są bogate w witaminy niezbędne do prawidłowej pracy układu immunologicznego. Chodzi tu głównie o kwas l-askorbinowy bądź witaminę C. Natomiast niektóre jednostki chętnie łykają zwierające ją tabletki, a podchodzą sceptycznie do pozyskiwania tej substancji z naturalnych źródeł. Tymczasem na pewno warto przekonać się do wszelkich zmian nawyków żywieniowych, bo owoce oraz warzywa prócz tego, że dostarczają cennych witamin, to pozytywnie oddziałują na ludzki organizm i pracę bardzo wielu układów wewnętrznych. W gronie owoców wyjątkowo bardzo dobre źródła witaminy C to między innymi cytrusy, acerola, czarna porzeczka oraz rokitnik. Wielkie jej ilości znajdują się też w wybranych warzywach. Są to brokuły, czerwona papryka oraz natka pietruszki.

Autor: kwas l-askorbinowy

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *