Olej marula jest wykorzystywany w pielęgnacji twarzy.

Do tej pory oleje były używane głównie w kuchniach. Natomiast współcześnie coraz częściej ceniony staje się ich dobry wpływ na ciało, dlatego różne oleje mają szerokie zastosowanie w kosmetykach.
Lecz, aby wypróbować ich korzystny sposób oddziaływania na Twoje ciało, albo owłosienie nie musimy korzystać z pomocy profesjonalnej kosmetyczki.
Dziś wyszukać je można w asortymencie większości marketów z naturalnymi kosmetykami.
Dobór olejów bywa rzeczywiście spory, dlatego w czasie selekcji tego przeznaczonego dla nas, trzeba rozważyć, jakiego rodzaju rezultat oczekujemy osiągnąć po jego użyciu a również dostosować do tego dane cechy oleju.



Niektórym z nadzwyczaj lubianych oraz najczęściej nabywanych jest olej marula. Olej ten wytłaczany jest w niskiej temperaturze z pestek owoców drzew marula oraz posiada oleistą, rzadką konsystencję i delikatny zapach.
Ma bardzo duże zastosowanie, a więc jest skuteczny w każdej sytuacji. Warto zapoznać się z tym, jakiego typu ma olej marula właściwości.
Ma dobre oddziaływanie na włosy oraz skórę głowy. Systematycznie używany, pomaga zwyciężyć z problemami tego rodzaju jak suchość skalpu, lub łupież.
Włosy dostaną przez to blasku, gładkości i połysku i będą rzadziej wypadały.
Głównie jednak jest wykorzystywany w pielęgnowaniu twarzy. Dobry jest do pielęgnacji skóry odwodnionej, podrażnionej i suchej.
Skuteczny jest głownie w konfrontacji ze zmarszczkami, ale i z pryszczami. Kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać dobre nawilżenie cery, natomiast witamina C niweluje i łagodzi zapalenie. Dzięki swojej bardzo lekkiej konsystencji szybko działa i nie zapycha porów.

Zobacz też: ciekawostki o włosach

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *